אפוטרופוס לגיל השלישי: הכר את חובותיך וזכויותיך

מינוי כאפוטרופוס של אדם מבוגר מהווה אתגר ואחריות כבדת משקל. מהן החובות והזכויות שלכם במסגרת המעמד? להלן מדריך בנושא.

מינוי כאפוטרופוס: כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול לגבי מעמדכם

מינוי של אפוטרופוס בעבור אדם בגיל השלישי מתבצע לרוב על רקע אי מסוגלות שכלית או גופנית להמשיך ולתפקד בחייו, כאשר המינוי יכול להתבצע הן ע"י אותן אדם או ע"י צו מבית המשפט. במידה ואדם אינו מסוגל לדאוג לעצמו, ישנה חשיבות לפנות לבית המשפט לצורך קבלת המינוי, מתוך מטרה לפעול לטובתו של האדם באופן המשקף את רצונו ואת איכות חייו. עם זאת, בית המשפט לעיתים עשוי לפסוק כי ימונה יותר מאדם אחד כאפוטרופוס, בהתאם לשיקול דעתו של השופט. חשוב להבין כי מדובר במינוי בעל השלכות דרמטיות, בשל העובדה כי אתם אלו אשר תחליטו לגבי עניינו הרפואיים, רכוש וכן עניינו האישיים. מדובר בחובות בעלות משקל עצום, ועל כן אם אתם מחליטים להתמנות לתפקיד, יש לקחת בחשבון כי יש התפקיד טומן בחובו משמעויות אדירות אשר ישליכו על עתידו של המבוגר למשך שארית חייו ועד ליום מותו. חלק מהתפקיד הוא לדאוג גם להוצאות הקבורה, כולל בחירה של מצבות וניהול טקס המבוסס על רצונו האישי כפי שציין לפני מותו.

אפוטרופוס לגיל השלישי הכר את חובותיך וזכויותיך

מהן הזכויות של אפוטרופוס?

במסגרת הזכויות שלכם, אתם זכאים לקבלת תשלום כספי מהאדם שנקבע כי תהיו האפוטרופוסים שלו. כל ההוצאות האישיות יצאו מכיסו של האדם ולא מכיסכם, בהסדר קבוע. רצוי לקבוע את גובה התשלום והכספים דרך הסכם חתום ומאושר ע"י בית המשפט, ובהתאם לצורך להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום. נוסף לכך, במסגרת הזכויות תוכלו גם לקבוע לגבי הליכים רפואיים ומקום מגוריו של האדם, כאשר במידה ונקבע כי הוא תשוש נפש או סיעודי זכות ההחלטה לגבי מקום מגוריו שמורה לכם. עליכם לדאוג למימוש הזכויות של כל אדם מצב סיעודי, וגם לקבל את הזכויות שלכם במקביל.

מהן החובות?

כאמור, מדובר בתפקיד רב משקל. במסגרת החובות שלכם והתשלום שתקבלו עבור התפקיד, עליכם לפעול בתום לב לצורך צרכיו של האדם, כבהתאם לרצונו וע"פ הוראות מפי בית המשפט. נוסף לכך, במידה והאדם יצטרך ייצוג משפטי, אתם אלו אשר תבחרו את עורך הדין ואף תייצגו את האינטרסים שלו, מתוך מטרה לממש את רצונו בצורה נאותה ומכובדת. נוסף לכך, במסגרת החובות נדרש להגיש בכל שנה דין וחשבון לאפוטרופוס הכללי בנוגע לעניינו הכספיים כאשר נדרש לצרף לדוח גם אסמכתאות ומסמכים המאששים את כל הפרטים. האפוטרופוס הכללי רשאי לחקור את הדוח ואף יכול לשקול להעמיד לדין במידה והכספים לא מנוהלים בצורה נאותה, כולל אפשרות לביטול המינוי. לכן, צריך להיות תמיד עם אצבע על הדופק ולבחון כי לכל אורך הדרך אתם מתנהלים ביושרה, כפי שהאדם מצפה מכם כמו גם בית המשפט במסגרת תפקידכם המשמעותי בחייו וגם לאחר מותו.