מחלת אלצהיימר הינה מחלה קשה שמתמקדת במערכת העצבים והיא בעיקר תוקפת קשישים. המחלה מאופיינת בניוון איטי של תאי העצב במוח, כאשר לכל אורך התהליך ישנה ירידה קוגניטיבית משמעותית שבעיקר באה לידי ביטוי כפגיעה בזיכרון וביכולת להסיק מסקנות. אדם שלוקה באלצהיימר זקוק לסיוע ועל כן טוב לדעת מה מגיע לו כחוק וראשית נתחיל עם גמלת סיעוד.
גמלת סיעוד
ביטוח לאומי קבע שיש להעניק גמלת סיעוד לכל תושבי המדינה שמצויים בגיל פרישה ושזקוקים לעזרה עבור ביצוע פעולות שכיחות, כגון רחצה, הלבשה ואכילה, וזאת מתוך רצון לסייע ולמנוע נזק מיותר. הגמלה מציעה מספר חלופות: מטפל שחי בבית האדם, סיוע במימון עובד זר, התקנת לחצן מצוקה, סיוע במימון שהייה במרכז יום לקשיש, סיוע בשירותי כביסה ואף אספקה של מוצרי ספיגה. משרד עורכי הדין של אלמוג שפירא יסייע לקבל את מלוא הסיוע ואף באופן מהיר, וזאת כי הרבה פעמים הבירוקרטיה מציבה מקל בין הגלגלים, כך שזקוקים ליד מכווינה.
עניין של הגדרה
בכול הנוגע לחולי אלצהיימר, יש להבין שלא כולם מצויים באותו מצב ועל כן קיימים חולים שיותר קשה לאפיין, וזאת כי הם כן מסוגלים לאכול לבדם, אך מצד שני אם לא יזכירו להם, הם לא יטרחו לעצור לאכול. אי לכך רצוי להיעזר באבחון של איש מקצוע ייעודי, כגון גריאטר או פסיכוגריאטר, כאשר מומלץ לתאם בין הבדיקה לבין נציג מטעם הביטוח לאומי, ובנוסף רצוי שבן משפחה יצטרף ויעניק דגשים משלו.
תנאי משלימים
לא מספיק שאדם יוכר כחולה באלצהיימר, אלא בין היתר עליו לגור בדיור מוגן או בביתו, אך לא במוסד. בנוסף, עליו לעבור "מבחן הכנסות", בהתאם לממצאים קובעים מה תהיה רמת הגמלה – מלאה, חלקית או אפסית. כמו כן, הגמלה לא תתאפשר כל עוד אותו אדם מקבל קצבה ממשרד הביטחון, או אם הוא כבר נהנה מקצבת שירותים מיוחדים.
קצבת שירותים מיוחדים
קצבת שירותים מיוחדים מועברת לכל מי שהגיש בקשה לפני שהגיע לגיל פרישה (65 לגברים ו60 לנשים). הקצבה אמורה לסייע בהשגת עזרה עבור מגוון פעולות בסיסיות. על מנת לקבל את הקצבה (מקורה בביטוח הלאומי) יש לעבור בדיקה רפואית אשר מושפעת ממגוון קריטריונים שמוגדרים היטב.
סיוע משפחתי
טוב לדעת שלא רק החולה עצמו זכאי לתמיכה, אלא גם המשפחה עשויה להימצא כזכאית. כך למשל מס הכנסה מעניק הטבות ואף זכויות לבני המשפחה, כגון שתי נקודות מס. על מנת להשיג זאת יש להשיג טפסים ולהגישם למס הכנסה. כמו כן, אם המשפחה מחליטה להכניס את בן המשפחה לבית החולים, היא מהר מאוד תגלה שההוצאות מאוד כבדות ועל כן טוב לדעת שגם משרד הבריאות מעניק סיוע כספי. על מנת לזכות בכך החולה צריך להימצא כתשוש נפש או כחולה סיעודי הזקוק לעזרה סיעודית, ואילו המצב הכלכלי של המשפחה צריך להצדיק את העזרה הכספית.
מרכזי יום לקשיש
מתוך מטרה לתמוך בחולה אלצהיימר ולהקל על משפחתו, קיימים מרכזי יום לקשיש, כאלו שמאפשרים להגיע ולצאת מהם באופן חופשי, ולו באמצעות הסעה מסודרת. במרכזים נהנים מארוחות בוקר וצהריים, משירותי כביסה, מניקור, תספורת ורחצה, כאשר לצד השירותים הבסיסיים גם יש פעילויות העשרה, כגון פעילויות חברתיות, חוגים, הרצאות, שירותי פיזיותרפיה, ייעוץ גריאטרי, בדיקת אחות ועוד. כמו כן, לאנשים שסובלים מאלצהיימר קיימים אגפים ייעודיים ומותאמים.
קצבת נכות
קצבת נכות מיועדת לאוכלוסייה שטרם הגיעה לגיל פרישה. מכאן שחולי אלצהיימר שאינם יכולים לעבוד כרגיל, או לתחזק כראוי את משק הבית (כל עוד הפגיעה משפיעה על 50% מאיכות התפקוד), זכאים לקבל קצבת נכות, כאשר זו מושפעת מדרגת כושר העבודה, ופה נמצא ארבע דרגות, כך שסכום הקצבה נע בין 1,903 ש"ח לבין 3,312 ש"ח חודשיים.