המוסד לביטוח לאומי מטרתו לאפשר בעת הצורך – קצבאות וגמלאות, דמי נכות ודמי אבטלה, ובעצם לחלק משאבים שמגיעים מהציבור אל אוכלוסיות שזקוקות לסיוע כלכלי. קשישים למשל, זכאים לקצבאות זקנה ולגמלאות בסכומים משתנים, כמו גם מעוטי יכולת, בעלי מוגבלויות, תשושי נפש וכדומה. במידה ויש צורך בקצבת זקנה, רבים מבני הגיל השלישי מגישים תביעה לביטוח לאומי על מנת לקבל קצבה קבועה.
אבל מה עושים כאשר ההחלטה של ביטוח לאומי אינה מקובלת על ידי התובע?
מי שנתקל במקרים של סירוב לקבלת גמלה או ביטוח סיעודי/ סירוב לקבלת דמי סיעוד/ טיפול מתאים מהביטוח הלאומי, כמו גם מי שלא מקבל קצבת זקנה בסכום המתאים או דמי נכות בסכום המתאים – יכול לערער על החלטת הביטוח הלאומי, מספר לנו אבנר הייזלר, מי שעוסק בתחום הביטוח לא מעט זמן. את הערעור ניתן להגיש בבית הדין האוזרי לעבודה. מי שירצה, יוכל לקבל סיוע משפטי ללא עלות, דרך משרד המשפטים.
על מה ניתן לערער?
בכול הנוגע להחלטות שעליהן ניתן לערער, מדובר בכל תביעה שנדחתה אותה הגיש אזרח מבוטח אשר שילם במשך חייו את דמי הביטוח הלאומי, אבנר הייזלר מציין. את הערעור אפשר להגיש בנושאים של גמלאות, קצבאות, טיפול סיעודי לתשושי נפש או לנכים וקשישים, ובשאר נושאים כמו קבלת דמי נכות לילדים בעלי מוגבלויות ועוד.
לעיתים, ניתן גם להגיש ערעור לוועדת התביעות של הביטוח הלאומי עבור מי שבקשתו לקבלת קצבה – נדחתה. לדוגמא: אם קשיש ביצע בדיקת מסוגלות על ידי רופא של ביטוח לאומי ונקבע כי הוא אינו זקוק לסיוע וקצבה סיעודית, יכול הקשיש או מיופה כוח שלו להגיש ערעור על ההחלטה לוועדה של הביטוח לאומי, ולאחר מכן להגיש ערעור לבית דין אזורי לעבודה. כדי להגדיל את הסיכויים לקבל את הקצבה – מומלץ לפנות לעורך דין שעוסק בתחום הביטוח כדי שזה יסייע למצות את הזכויות של הקשיש.
נושאים נוספים שניתן לערער עליהם הם נושאים של גמלת ניידות, אבנר הייזלר מסביר כי במקרים והגמלה נדחתה או שהסכום אינו מספיק, ומקרים של קבלת קצבה, בעוד שנושאים אלה ידוני בדרך כלל דרך ועדת תביעות אזורית בה יושבים ומקבלים את ההחלטה: אנשי ציבור.
ישנם ערעורים שאפשר להגיש על ידי פנייה לוועדת התביעות מול פקיד תביעות. נושאים שדנה בהן וועדת התביעות של בית דין לעבודה, הם נושאים הנוגעים לאימהות, נכות כללית, נכות מעבודה, דמי אבטלה, דמי מילואים, קצבאות ילדים, דמי תאונה, ילד נכה ועוד.
נושאים שלא ניתן לערער בהם
ישנם מספר מקרים בהם לא ניתן להגיש ערעור, כמו תביעות אי כושר/ החלטות פקידים בנושאים של איש כושר תעסוקתי/החלטות פקיד שיקום/ מעמד אישי ותושבות/ חוק אבטחת הכנסה/ תגמולים ומזונות כמו גם חוק נפגעי פעולות איבה.
חשוב לדעת!
את הערעור על ההחלטה של המוסד לביטוח לאומי יש להגיש 12 חודשים מרגע בו התקבל מכתב רשמי עם ההחלטה. את הערעור מגישים לבית הדין לעבודה באזור שלכם, או בבית הדין הארצי לעבודה, בירושלים.