השקעות פיננסיות אינן רק עניין למומחים בכלכלה, עשירים או יזמים צעירים. הדבר עשוי להתאים גם לאנשים בגיל השלישי. ישנם בגיל זה יתרונות של זמן פנוי ושל ניסיון חיים, שעשוי לסייע לנצל זמן זה בחוכמה. ייתכן שאתם מחפשים דרכים להשלים את ההכנסה, שלא בעבודה פיזית רגילה. ייתכן, שגם יש לכם חסכונות שנצברו, אשר ניתן להשקיע באופן זהיר בכיוונים שונים. במה למשל?
השקעה בפאנלים סולאריים
השקעה בפאנלים סולאריים, היא דוגמה לכיוון השקעה יוצא דופן ולחשיבות השמירה על "ראש פתוח". ישנם שירותי עזר רבים בתחום זה שיסייעו לכם (הכירו את השירות הזה למשל). פאנלים סולאריים ניתן להתקין על גגות מסוימים, בתלות בסוג הגג ובמה שכבר יש עליו. כמובן, לא לכל אחד יש גג פרטי וגם מתאים. אם יש, הרי שתוכלו לבצע השקעה ראשונית בציוד ובהתקנתו ואז בהדרגה להרוויח מכך. רווח אחד, הוא מחסכון שהוצאות החשמל השוטפות. רווח שני, הוא בכך שניתן למכור לחברת החשמל את עודפי החשמל שאתם "מייצרים". הרווחים תלויים בהיקף הפאנלים שמתקינים, עלותם (במגמת הוזלה מתמשכת), יעילותם (היבט שמשתפר בהתמדה) והתשלום של חברת החשמל אל החשמל שמוכרים לה (גובהו משתנה מדי פעם).
השקעה בשוק ההון
כשמדובר על השקעות פיננסיות, חושבים לרוב על מסחר בבורסה או על השקעה בשוק ההון. מעשית, מדובר לרוב בהשקעה ב"ניירות ערך", שהן מניות ואג"ח. מחד, לרובנו אין בכך ידע או ניסיון. מאידך, יש כיום את כל הדרוש, בכדי ללמוד נושא זה בקצב מהיר למדי ולעומק. כללית, ניתן לגשת לכך בשני אופנים: ללמוד בעצמנו ולהשקיע או לשכור מומחים, שיעשו זאת עבורנו. מי שמעוניין ממש לסחור בבורסה בעצמו, ימצא קורסים לנושא זה ויוכל גם להתאמן על כך, לפני שיתחיל ממש לסכן את כספו.
השקעות אלטרנטיביות
בנושא השקעות פיננסיות, יש גם מה שמכונה השקעות אלטרנטיביות. גם כאן אין הגדרה אחת קבועה לכך, אבל מדובר לרוב על דברים נוסח השקעה בנדל"ן (שעדיין רווחית ביותר), השקעה בתשתיות או קרנות גידור. בדומה לדוגמה של פאנלים סולאריים, גם "השקעות אלטרנטיביות" מחזקות את חשיבות השמירה על חשיבה פתוחה ואיתור הזדמנויות מיוחדות (שגם נפתחות או נסגרות בהתמדה).
מה חשוב לדעת
כל אחד מהתחומים שהזכרנו ואפילו הפאנלים הסולאריים הוא תחום רחב, שיש בו הרבה מה ללמוד. לכן, כדאי להתקדם לגביו בזהירות ולא להסס להיעזר במומחים – השקעה יקרה לעתים, אבל משתלמת.
ככלל, השקעות כוללות תמיד איזון בין סיכוי (לרווח) לסיכון (להפסד). דוגמת הפאנלים הסולאריים בטוחה למדי מבחינה זו, אבל אפיקי השקעות רבים אחרים, כוללים לא מעט סיכון. היכן שהסיכון נמוך יחסית, הדבר מכונה השקעה סולידית. ההמלצה הקלאסית, היא לשלב השקעות עם רמות שונות של סיכון, כך שתקופה לא רווחית בהשקעה מסוימת, תתאזן עם תקופה רווחית באחרות. תוכלו אפילו לשלב "תיק השקעות" פיננסי קלאסי, עם השקעות אלטרנטיביות ופאנלים סולאריים על הגג.
הרווח המובטח
אם תתנהלו נכון, יש כמה סוגי רווח שמובטחים לכם בכל מקרה. בין השאר, תהליך הלימוד יהיה מעניין, הוא יתרגל אתכם מנטאלית וגם יפגיש אתכם עם אנשים אחרים מהתחום בו אתם מתעניינים. "הכנסה פסיבית" היא במידה מסוימת מיתוס, מאחר שהיא כמעט תמיד דורשת עבודה. למרות זאת, כיווני ההשקעה עליהם דיברנו כאן, מאפשרים ליצור מצב שבו הכסף (או מה שרכשתם באמצעותו לשם השקעה) עובד עבורכם.
לסיכום
יש לא מעט אפיקים אפשריים להשקעה בגיל השלישי. מומלץ ללמוד ולהתעדכן לגבי אפיקים כאלה באופן שוטף ולבצע השקעות בזהירות ובחוכמה.