בעיות זיכרון הן תופעה נפוצה המטרידה רבים מהמבוגרים בחברה שלנו. בעוד שירידה מסוימת בזיכרון היא חלק טבעי מתהליך ההזדקנות, ישנן דרכים רבות להתמודד עם התופעה ואף לעודד שיפור זיכרון למבוגרים. במאמר זה נסקור את הסיבות לבעיות זיכרון, נציע דרכים להתמודדות ונספק טיפים מעשיים לשיפור הזיכרון בגיל המבוגר.
מהי בעיית זיכרון ואיך מטפלים בה?
בעיות זיכרון הן תלונה נפוצה בקרב מבוגרים. הן יכולות להתבטא בקושי לזכור שמות, לשלוף מילה מסוימת או לאתר חפץ שהונח במקום כלשהו. ישנם מצבים שבהם בעיית הזיכרון היא תוצאה של ליקוי קוגניטיבי או מחלת דמנציה, אך לרוב מדובר בירידה טבעית בזיכרון הנובעת מתהליכי ההזדקנות.
בעיות שליפה בגיל המבוגר
עם העלייה בגיל, מערכת הזיכרון עלולה לעבוד באופן פחות יעיל. קצב עיבוד המידע יורד, וכתוצאה מכך יכולת השליפה של פרטים מהזיכרון נפגעת. בעיית השליפה בגיל המבוגר מתבטאת בקושי "למצוא" את המילה או השם המבוקש, למרות שהוא מוכר. זהו מצב תסכול שרבים חווים עם הגיעם לגיל השלישי.
תוכנית שיפור זיכרון למבוגרים
כדי להתמודד עם בעיות זיכרון בגיל המבוגר, חשוב לאמץ תוכנית שיפור זיכרון למבוגרים. תוכנית כזו כוללת מגוון פעילויות ואימונים הנועדו לחזק את הקשרים העצביים במוח ולשפר את תפקודי הזיכרון. ישנן דרכים פשוטות ויומיומיות לחיזוק הזיכרון כמו פתרון תשבצים, קריאת ספרים, לימוד שפה חדשה ואימון המוח במשחקי חשיבה שונים.
טיפים לשמירה ושיפור הזיכרון בגיל המבוגר
קיימות מספר דרכים משמעותיות בהן ניתן לשמר ואף לשפר את הזיכרון בגיל המבוגר. קיימת פלסטיות מוחית גם בגיל מבוגר, כלומר המוח יכול ליצור קשרים עצביים חדשים ולהתאים את עצמו בתגובה לגירויים חיצוניים. כדי לנצל תכונה זו של המוח, מומלץ לשלב מספר אסטרטגיות בחיי היומיום:
אימון המוח
כדי לשפר יכולות קוגניטיביות כמו זיכרון וריכוז, ניתן לאמן את המוח בתרגילים ייעודיים. משחקי חשיבה, פאזלים, הצלבות, שחמט וברידג' הם דוגמאות לאימון מוחי שיסייע בחיזוק הזיכרון. ניתן למצוא אימוני מוח גם במשחקים ממוחשבים או יישומים בסמארטפון. קיימים קורסים המיועדים לאימון המוח במיוחד עבור מבוגרים.
פעילות גופנית
יש קשר ישיר בין פעילות גופנית לבריאות המוח והזיכרון. פעילות אירובית קבועה כמו הליכה, ריצה או שחייה מסייעת להגביר את זרימת הדם למוח ולשפר תהליכים קוגניטיביים. חשוב לשלב התעמלות בשגרת היום כדי לשפר את יכולות הזיכרון והריכוז.
שינה ומנוחה
לילה של שינה טובה חיוני לתפקוד תקין של המוח והזיכרון. במהלך השינה מתרחשים במוח תהליכי קונסולידציה של מידע וזיכרונות. קשישים רבים סובלים מהפרעות שינה ועייפות במהלך היום, דבר שפוגע בתפקודי הזיכרון. לכן חשוב להקפיד על לפחות 7-8 שעות שינה בלילה ולשלב הפסקות מנוחה במהלך היום.
שמירה על חיים חברתיים פעילים
פעילות חברתית סדירהעשויה לשפר את תפקודי המוח והזיכרון. השתתפות בחוגים, מפגשים חברתיים והרצאות מסייעת בשמירה על המוח פעיל וערני. כיום, קיימים שירותי היסעים מיוחדים המסייעים למבוגרים להגיע למרכזי יום ופעילויות חברתיות שונות, מה שמאפשר לשמור על אורח חיים פעיל גם כאשר יש קשיי ניידות. אינטראקציה חברתית קבועה, שיחות עם חברים ומשפחה, והשתתפות בפעילויות קבוצתיות – כל אלה תורמים לא רק לבריאות הנפשית אלא גם לשימור ושיפור הזיכרון.
תזונה מותאמת
מזונות מסוימים יכולים להיטיב עם בריאות המוח ולסייע בשמירה על זיכרון תקין. הדגש הוא על תזונה ים-תיכונית, עשירה בירקות, פירות, דגים ושמנים בריאים כמו שמן זית. מזונות כמו פירות יער, ירקות ירוקים, אגוזים וזרעים מכילים נוגדי חמצון החיוניים לבריאות המוח. ויסות רמות הסוכר מסייע אף הוא לשיפור תפקודי המוח והזיכרון.
ויטמינים ותוספי תזונה
תוספי תזונה מסוימים נמצאו יעילים בשיפור הזיכרון והיכולות הקוגניטיביות. ויטמינים מקבוצת B חיוניים לתפקוד תקין של מערכת העצבים ולהולכת האותות במוח. גם חומצות שומן מסוג אומגה 3, בדגש על EPA ו-DHA שנמצאים בדגים שמנים, הוכחו כמיטיבים עם בריאות המוח. לפני נטילת תוסף תזונה מסוים מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה.
שיטות וטכניקות לשיפור הזיכרון
כשמדברים על שיפור הזיכרון בגיל המבוגר, ישנן מספר טכניקות מעשיות שניתן לשלב בחיי היומיום. טכניקות אלו יעילות במיוחד כדי לזכור פרטים ספציפיים כמו שמות ופרצופים, או מידע וביטויים שצריך לשנן. ככל שמתרגלים אותן יותר, הן הופכות להיות הרגל טבעי.
טכניקות לזכירת שמות ופרצופים
בגיל המבוגר קשה יותר לזכור שמות חדשים. על מנת לזכור טוב יותר שמות ופרצופים, ניתן להיעזר בטכניקות כמו חזרה והגייה קולית של השם, חיפוש מכנה משותף עם אדם מוכר, או יצירת סיפור וקונוטציה מצחיקה. למשל, אם פגשנו אדם בשם דוד עם חולצה צהובה, נוכל לדמיין את "דוד המלך לבוש בגלימה צהובה".
שיטות לשינון וזכירת מידע
ישנם מספר טריקים שיעזרו לנו לזכור מידע ופריטים לאורך זמן. לדוגמה, ניתן להשתמש בראשי תיבות ליצירת מילה (אקרוסטיכון) המכילה את המידע, או למצוא חריזה וחרוז שיעזרו לזכור ביטוי או משפט. למשל, המשפט "30 יום יש בספטמבר, אפריל, יוני ונובמבר" מאפשר לזכור בקלות את מספר הימים בכל חודש.
פנייה לעזרה מקצועית
במקרים בהם בעיות הזיכרון קשות ומשפיעות על תפקוד היומיומי, ניתן לפנות לעזרה מקצועית. בעיות נלוות כמו דיכאון או חרדה, שכיחות בגיל השלישי, עלולות גם הן לגרום לירידה בזיכרון. טיפול מקצועי יכול לספק כלים להתמודדות וטיפול בבעיה.
ריפוי בעיסוק
מרפאים בעיסוק מומחים בטיפול בירידה בתפקודים הקוגניטיביים ובזיכרון אצל אוכלוסיית המבוגרים. הם יכולים לבנות תוכנית טיפול אישית המותאמת לצרכי המטופל ולרמת התפקוד שלו. המטרה היא לחזק את כישורי הזיכרון ולשפר את איכות החיים ורמת העצמאות.
שיקום קוגניטיבי
שיקום קוגניטיבי מתמקד בשיפור הזיכרון וכישורי חשיבה נוספים, בעזרת תרגול מובנה ומונחה. תהליך השיקום כולל בדרך כלל אבחון מקדים של יכולות הזיכרון ובניית מערך טיפולי בהתאם.
אבחון וטיפול במרפאת שיקום
ניתן לפנות למרפאות שיקום המתמחות בטיפול בתפקודים הקוגניטיביים בגיל המבוגר. צוות המרפאה יבצע אבחון קוגניטיבי מקיף ויתאים תוכנית שיקומית בהתאם. התוכנית יכולה לכלול אימון ממוחשב, שיחות טיפוליות ושילוב של טיפולים נוספים כמו טיפול תרופתי או גירויים חשמליים.