פרקינסון בגיל השלישי: כך שומרים על חיים טובים לצד המחלה

פרקינסון היא מחלה נוירולוגית שפוגעת לרוב במבוגרים מעל גיל 60, ומשפיעה על היכולות הקוגניטיביות והפיזיות באופן דרמטי. כיצד ניתן לשמור על איכות חיים טובה לצד המחלה? להלן הפרטים.

פרקינסון: כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

מחלת הפרקינסון היא מחלה ניוונית כרונית המחמירה בהדרגה, והיא משפיעה באופן משמעותי על איכות חייהם של המאובחנים, בעקבות פגיעה בתאי המוח ומערכת העצבים האוטונומית. המחלה מאובחנת ע"פ הפרעות תנועה, לרוב אצל מבוגרים בין הגילאים 55-65, אולם לעיתים המחלה יכולה להופיע גם בגילאים צעירים יותר. המחלה מתחילה בדרך כלל בצורה קלה עם רעד עדין או נוקשות, ועם השנים היא מתפתחת למחלה שמשפיעה על כל תחומי החיים – החל מהפרעות תנועה, הפרעות במצב רוח, שינויים בהתנהגות ועוד. למחלה מספר גורמים: גנטיקה, גיל, חשיפה לרעלים, הפרעות סביבתיות וכן מחקרים מצאו כי בשליש מחולי הפרקינסון בעדה האשכנזית קיימת מוטציה גנטית שקשורה במחלה, ולכן ישנם גורמי סיכון. ע"פ הערכות, כ 25,000 בני אדם כאן בישראל מאובחנים עם פרקינסון, פי שניים מהשיעור היחסי באירופה. שיעור בני השלישי המאובחנים במחלה נאמד ב 1%-2% מבני ה 60, ולכן ככל שמתבגרים הסיכון להופעה של המחלה עולה.

פרקינסון בגיל השלישי כך שומרים על חיים טובים לצד המחלה

שמירה על איכות החיים דרך מספר צעדים פשוטים

בשנים האחרונות נרשמו הישגים יוצאי דופן בתחום של מחקר בנושא פרקינסון, כחלק מהבנה כי ניתן לחיות לצד המחלה ואף לשפר את איכות החיים עד כמה שניתן. הקהילה הרפואית סבורה כי בדיוק כמו במחלת הסרטן, טיפול מוקדם והתערבות יכול בהחלט למנוע את הידרדרות המחלה, ולכן כבר היום ניתן לבצע בדיקות לצורך זיהוי מוקדם של המחלה. נוסף לכך, טיפול תרופתי ממוקד נמצא כיעיל לצורך התמודדות עם תסמיני המחלה, לצד צעדים נוספים שיכולים לתרום לאיכות החיים של מאובחנים בגיל השלישי. כך לדוגמה, מחקרים מצאו כי פעילות גופנית בגיל מבוגר סדירה יכולה לדחות את הסיבוכים המאוחרים של המחלה, בייחוד בשלבים ההתחלתיים של המחלה. ההמלצה של איגוד הגריאטריה כאן בישראל היא לבצע כל סוג של פעילות גופנית – פעילות אירובית, משקולות וכן תרגילי גמישות, באופן קבוע. נוסף לכך, מנוחה היא תהליך חשוב של המוח להחלמה, ולכן חשוב להקפיד על מנוחה קבועה בשילוב של תזונה מאוזנת ויצירה של סביבה חברתית תומכת.

מהם הטיפולים לשלבים המתקדמים של המחלה?

לצערנו, לא ניתן לעצור את התקדמות המחלה. עם זאת, בזכות טיפול רפואי המתבצע באמצעות תרופות מרשם ומעקב קבוע ניתן בהחלט לסייע לבני הגיל השלישי בהתמודדות עם תסמיני המחלה. לעיתים, התופעות לוואי בעקבות התרופות עלולות להיות חמורות כמו נטייה לישנוניות קיצונית, ועל כן רצוי להיות במעקב רפואי ולבחון את המינונים, לצורך שמירה על חיים טובים לצד המחלה, כאשר חשוב לשים דגש גם על טיפול פסיכולוגי תומך.