בשנים האחרונות ובייחוד על רקע מגפת הקורונה, נושא הבריאות הנפשית של קשישים עולה לכותרות יותר מאי פעם. שילוב של הזדקנות לצד בדידות חברתית ולעיתים גם משפחתית מוביל לא מעט קשישים לדווח כי חווים תחושות של חרדה ודיכאון, עד לכדי התבודדות מוחלטות שמשפיעה מאוד על המצב הבריאותי והגופני. אם עד לפני מספר שנים נושא של דיכאון היה נושא שנחשב לסוג של טאבו, כיום ניתן לראות שינוי מגמה מבורך שנועד לטובת ההתמודדות. אם גם אתם חווים את הקושי ואת התסכול שמוביל בסופו של דבר לדיכאון, להלן כל הפרטים אודות טיפול והתמודדות.
מתמודדים עם דיכאון? זה לא גזרת גורל
דיכאון הוא מצב שכיח שמתרחש אצל הן גברים והן אצל נשים. מחקרים שנערכו בתחום מצאו כי נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר ללקות בדיכאון, כאשר גורמי הסיכון להופעה של דיכאון בקרב בני הגיל השלישי כוללים בין היתר: מצב בריאותי ירוד, אובדן של בן משפחה קרוב, היעדר תמיכה משפחתית וחברתית, נכות לצד היסטוריה משפחתית. במחקר שנערך כאן בישראל עלה כי 1 מתוך 6 ישראלים סובל מדיכאון, ולכן צריך לזכור כי גם אתם סובלים מכך, אתם לא לבד וכי מדובר במצב בר טיפול – הן באמצעות טיפול תרופתי לדיכאון והן באמצעות טיפול רגשי.
ההבנה כי אין מדובר במצב שהוא גזרת גורל היא הצעד הראשון בדרך לחיזוק הנפש, ולא פחות הנפש. על מנת לטפל בדיכאון נדרש לפנות בהקדם לפסיכיאטר מומחה אשר יבחן את מצבכם ויעריך אותו, כחלק מיצירה של תבנית טיפולית המותאמת בדיוק לצרכים שלכם. לאור ההתפתחות של המחקר כמו גם הטיפולים, שיעור ההצלחה בטיפול בדיכאון הוא גבוה מאוד, ועל כן צריך לזכור כי בקצה המנהרה מחכה האור, גם כאשר המצב נראה כחלק בלתי נפרד מהחיים בגיל השלישי.
טיפול בדיכאון באמצעות תרופות – כל מה שצריך לדעת
טיפול בדיכאון מתבצע הן באמצעות תרופות ייעודיות שנועדו להעלות את הרמה של נוירוטרנסמיטרים אשר הוא חומר כימי המופרש מהמוח ואחראי על הפרשת ההורמונים, כמו למשל הורמון סרוטונין. הורמון זה נמצא בשורה של מחקרים נמצא כי במידה ורמות הסרוטונין נמוכות, הסיכוי לפתח דיכאון עולה. ישנם מגוון גדול מאוד של תרופות, ולכן התייעצות ואבחון אצל פסיכיאטר ניתן יהיה לקבוע את סוג התרופה וכן את המינון. צריך לקחת בחשבון כי נטילה של תרופות נוגדות דיכאון מלוות גם בתופעות לוואי, ולכן אין להעלות את המינון שלא באישור או לחילופין להפסיק ללא קבלת ליווי מתאים.
שילוב של תרופות ביחד עם פעולות נוספות לטובת התמודדות עם דיכאון
כאמור, טיפול בדיכאון התפתח מאוד בשנים האחרונות וזאת בזכות שורה של מחקרים פורצי דרך שהצליחו להוביל לשיפור ממשי בתחושה של קשישים אשר אובחנו עם דיכאון. מעבר לנטילה של תרופות, אפשר בהחלט לשקול גם פעולות נוספות הכוללות בין היתר: אימוץ כלב שיכול להפיג את הבדידות כמו גם לסייע ליציאה לפעילות גופנית סדירה, השתתפות בפעילויות קהילתיות, חיזוק הקשרים המשפחתיים וכן תיאום פגישה קבועה עם פסיכיאטר, בעת הצורך ועל פי תוכנית טיפול פרטנית.
פנייה לסיוע לטובת התמודדות עם דיכאון
תופעה של דיכאון בקרב קשישים היא תופעה נפוצה שמובילה לתחושות קשות שמשפיעות באופן דרמטי על איכות החיים. באופן טבעי, ככל שתוחלת החיים בישראל עולה, היכולת להתמודד עם תחושה של בדידות, אובדן של בני משפחה קרובים כמו גם חברים הופכת לקשה ומאתגרת יותר. על כן, אל תהססו לפנות לסיוע המתבצע גם במסגרת טיפולית וגם במסגרת של מתן תרופות, וזאת מתוך מטרה כי תוכלו בשארית חייכם לקבל שליטה מחודשת ואף ליצור איכות חיים משופרת, וזאת למרות האבחון אודות דיכאון. אם אתם חשים תסמינים כמו אובדן הנאה ועניין בחיים, הפרעות שינה, תיאבון מופחת ומצד רוח ירוד שנמשך שבועיים ואפילו יותר – זה הזמן לפנות לקבלת טיפול.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.