כאשר ההורים שלנו או הסבים שלנו מגיעים למצב סיעודי זו חוויה קשה מאוד – עבורם ועבורנו. לפתע, החיים שהם הכירו השתנו בין לילה והם אנשים עצמאיים יותר. ממקום של חוזק וחיוניות הם הופכים לאנשים הנזקקים לעזרה בפעולות הבסיסיות ביותר, לכן חשוב לדאוג שהם יקבלו את מלוא הזכויות שלהם. אחת מהזכויות לקשישים במצב סיעודי הוא קצבת סיעוד. אז איך תסייעו ליקרים לכם מכל להגיש תביעת סיעוד בביטוח לאומי? הפרטים במאמר הבא – המשיכו לקרוא!
מי נחשב לחולה סיעודי?
ההגדרה של חולה סיעודי הוא אדם שזקוק לעזרה בביצוע פעילויות יומיומיות – כמו להתקלח, לבשל, בעת עשיית צרכים ועוד. וזאת בשל מחלה כרונית, ליקוי גופני או ליקוי מנטלי קבוע. חולה סיעודי הוא למעשה אדם הנמצא במצב בריאותי ירוד, ובשל כך זקוק לעזרה יומיומית. יחד עם זאת, חולה סיעודי צריך לעמוד באחד מהקריטריונים הבאים כדי להיות זכאים לקצבת הסיעוד: חוסר שליטה על הסוגרים, קושי בהליכה, ריתוק למיטה או לכיסא גלגלים, הזדקקות לסיוע ברוב הפעולות השגרתיות והבסיסיות, כגון: לקום, לשכב, להתלבש ועוד.
איך מגישים תביעת סיעוד?
את תביעת הסיעוד יש להגיש דרך האתר של ביטוח לאומי – אם אתם ילדים, או מכרים של אדם הנמצא במצב סיעודי, כמובן שתוכלו להגיש את התביעה עבורו, ומומלץ לקרוא לפני כן מידע על הגשת תביעות סיעוד. מדובר בהליך בירוקרטי שבמסגרתו תצטרכו להגיש מספר מסמכים, כגון: מסמך תביעה לגמלת סעד. שימו לב שאם האדם שאתם מגישים עבורו את התביעה מתגורר בבית אבות, צריך למלא את סעיף 9 במסמך התביעה.
כמו כן, אם האדם שאתם מגישים עבורו את התביעה מאושפז בבית חולים, עדכנו אותו שהוא יכול להגיש את התביעה באמצעות עובדת סוציאלית בבית החולים בו הוא מטופל.
מסמך נוסף שתצטרכו להגיש הוא מסמך רפואי עדכני, הכולל מידע רפואי אודות האדם הסיעודי – הכולל אבחנות, טיפולים, תרופות או לחלופין סיכום אשפוז במידה והוא התאשפז בשלושת החודשים האחרונים.
כמו כן, תצטרכו לצרף מסמך "אישור הכנסות", המעיד על ההכנסות שלו ושל בת זוגו, או להיפך. לא כולל קצבאות ביטוח לאומי, או קצבאות של ניצולי שואה. המידע שאתם מצרפים צריך להיות רלוונטי עבור שלושה חודשים מתוך ארבעת החודשים האחרונים. לצד זאת, כאשר אתם מגישים את התביעה עבור האדם הסיעודי, חשוב לצרף מסמך ייפוי כוח, עליו חתום האדם הסיעודי – מסמך זה מעיד שהוא מאשר לכם להגיש את התביעה בשמו, צריך לצרף גם העתק צו אופטרופוס.
במידה והאדם הסיעודי עיוור, יש לצרף העתק של תעודת עיוור.
כיצד ממלאים ושולחים את התביעה?
יש מספר דרכים בהם תוכלו למלא ולשלוח את התביעה:
- מילוי תביעה באמצעות האתר של הביטוח הלאומי באופן מקוון.
- מילוי תביעה באופן ידני ושליחתה באמצעות אתר האינטרנט.
- מילוי תביעה ושליחת המסמכים באמצעות מתנדבים מטעם.07
- מילוי התביעה באופן ידני ושליחתה בדואר.
לאחר ההגשה של התביעה, ביטוח לאומי ייבחן את הבקשה בהתאם למסמכים שצירפתם, במידה והאדם הסיעודי שעברו הוגשה התביעה עומד בקריטריונים התביעה תאושר. כמו כן, ייתכן ויתאמו עם האדם הסיעודי עבורו הגשתם את התביעה שיחה טלפונית כדי לבדוק את רמת התפקוד שלו – או לחלופין אם אתם מעוניינים שהמעריך הסיעודי יגיע לבית האדם הסיעודי, הוא צריך לעדכן אותו בשיחה הטלפונית.
כמו כן, אם האדם הסיעודי מעל גיל 90 הוא זכאי להיבדק על ידי רופא מומחה בגריאטריה, ולא על ידי מעריך מביטוח לאומי.
בשורה התחתונה,
גיל הזהב מביא עמו קשיים רבים, והעיקרי שבו הוא המצב הבריאותי. לכן, חשוב שתסייעו לאדם הקרוב אליכם להגיש את התביעה הסיעודית, כדי שיקבל את הקצבה לה הוא זכאי.